Opleiding Particulier onderzoeker

In Nederland mag men pas aan het werk als particulier onderzoeker, ook wel particulier rechercheur of privé detective genaamd, nadat men het diploma particulier onderzoeker heeft behaald.

Dit is een wettelijke verplichting op basis van de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (de WPBR). Het werk van een particulier onderzoeker is afwisselend en dynamisch. De werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het onderzoeken van fraude binnen bedrijven of het doen van onderzoek voor verzekeringsmaatschappijen. Daarbij maakt de particulier onderzoeker gebruik van een breed scala aan onderzoeksmiddelen en –methoden, zoals het volgen en observeren van personen.

Als particulier onderzoeker in Nederland ben je veelal op de achtergrond werkzaam en probeer je op respectvolle wijze de waarheid te achterhalen. Je weet je te houden aan de wettelijke bevoegdheden en voorgeschreven privacygedragslijnen.

De Vakopleiding Particulier onderzoeker is een theoretische opleiding en bestaat uit 3 onderdelen:

  • Basiskennis Particulier onderzoeker
  • Wettelijke kaders Particulier onderzoeker
  • Onderzoek en rapportage

Tijdens de Vakopleiding Particulier onderzoeker komen er ook een aantal praktisch gerichte vakonderdelen aan bod, waaronder het optreden van een particulier onderzoeker, het maken van een plan van aanpak en diverse onderzoekmethodes.

De examenonderdelen worden schriftelijk geëxamineerd door de externe exameninstelling voor de beveiligingsbranche Stichting Vakexamens Particuliere Beveiliging (SVPB). Het SVPB-examen Particulier onderzoeker bestaat uit drie onderdelen: Basiskennis Particulier onderzoeker, Wettelijke kaders Particulier onderzoeker en Onderzoek en rapportage.

Om de Vakopleiding Particulier onderzoeker te kunnen volgen, heb je geen vooropleiding nodig. Kiest u voor contactonderwijs, dan staat de start- en examendatum vast.

U volgt dan 8 zaterdagen van 9.00 tot 15.30 uur les en komt in contact met medestudenten. De opleidingsduur is ca. 3-4 maanden. Tijdens de eerste 6 lessen komen de modules Basiskennis en Wettelijke kaders aan bod, de laatste 2 lessen worden besteed aan de module Onderzoek en rapportage.

Backup Concept werkt met kleine groepen om de kwaliteit van de opleiding goed te kunnen bewaken, en voldoende persoonlijke aandacht te kunnen schenken aan de kandidaten.

Kosten opleiding Particulier Onderzoeker  € 1650,- Dit is incl. inschrijf- en administratiekosten, theorieboek, huiswerkservice, en acht contactdagen van zes uur (incl. lunch). Excl. examenkosten. Examenkosten SVPB 2015 € 230,50

Iets voor jou? Schrijf je dan nu in voor de Vakopleiding Particulier onderzoeker!